Η κοινωνική ευθύνη των οικονομικών οντοτήτων και όχι μόνο, είναι ένας δυναμικό και συνεχώς βελτιούμενο επιστημονικό πεδίο έρευνας με μεγάλη σημασία στην  επιχειρηματική και όχι μόνο πρακτική. Αποτελεί κατ’  εξοχήν  αντικείμενο  του κλάδου των οικονομικών επιστημών (ως αυτοτελές πεδίο έρευνας) που εισάγεται γνώσεις και καλές πρακτικές ως εφόδιο για τον οικονομολόγο του μέλλοντος. 

Στο μάθημα αυτό μελετούμε τα προβλήματα διαμόρφωσης ισόρροπων σχέσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών μιας οικονομικής οντότητας (Stakeholders) και πώς μέσα από αυτή τη δυναμική και ανταγωνιστική σχέση θα διαμορφωθούν ισορροπίες (οικονομικές οντότητες – κοινωνία – περιβάλλον). Η τήρηση και ο σεβασμός αρχών ΕΚΕ εκ μέρους των οικονομικών και όχι μόνο οντοτήτων αποτελεί πλέον συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις, καθότι με τον τρόπο αυτό αποκτούν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, των καταναλωτών και της

κοινωνίας, δυναμικών ενδιαφερομένων μερών του μικρο-, και μακρο-περιβάλλοντος των οικονομικών οντοτήτων. 

Με το πέρας των μαθημάτων οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται βασικούς προβληματισμούς της κοινωνικά υπεύθυνης λειτουργίας των επιχειρήσεων και όχι μόνο, της ηθικής συμπεριφοράς και της ορθολογικότητας στη λήψη των αποφάσεων. Να εκτιμούν και να σέβονται τη σημασία της ηθικότητας για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τα ηθικά προβλήματα της επιχειρηματικής δράσης και με τον κλάδο της επιχειρηματικής ηθικής ως ιστορικό φαινόμενο που αναδύθηκε μαζί με τον γιγαντισμό των ανωνύμων εταιρειών.  Θα  πρέπει  να  είναι  σε  θέση  να  εκτιμούν  τις  παραμέτρους  των  ηθικών προβλημάτων που συναρτώνται με τις επιχειρηματικές αποφάσεις ή ανακύπτουν στο χώρο εργασίας, και να ανταποκρίνονται με συναίσθηση σε αυτά.