Συνοπτική περιγραφή μαθήματος

• Διαχείριση του μίγματος της εφοδιαστικής αλυσίδας ένδυσης: απόθεμα, αποθήκευση, μεταφορά.

• Σχέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα ένδυσης: Γρήγορη Ανταπόκριση (Quick Response - QR) – Αποτελεσματική Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή (Efficient Consumer Response - ECR) – Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment (CFPR) – Πρότυπο Συνεχούς Ανεφοδιασμού (Continuous Replenishment Model - CRM)– Η από τον προμηθευτή διοικούμενη αποθήκη (Vendor-Managed Inventory - VMI).

• Τύποι αποθεμάτων – Ποσότητα Oικονομικής Παραγγελίας (Economic Order Quantity - EOQ) – Συστήματα ώθησης/έλξης (push/pull). Ανάθεση έργου (procurement) και εξωτερίκευση δραστηριοτήτων (outsourcing) στην ένδυση.

• Διαχείριση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας ένδυσης. Στρατηγικές διανομής στην ένδυση. Διαχείριση των Νέων Ηλεκτρονικών Τεχνολογιών Επικοινωνίας στην εφοδιαστική αλυσίδα ένδυσης.

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα καλύπτει θέματα που αφορούν στον προγραμματισμό και στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο στρατηγικό ρόλο και τις σύγχρονες τάσεις στη διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών, στη διαχείριση προμηθειών και προμηθευτών, στην οργάνωση και εκτέλεση διαδικασιών logistics (αποθήκευση, μεταφορές), στον ρόλο των εταιριών παροχής υπηρεσιών logistics, καθώς επίσης και στην περιγραφή και αξιολόγηση πληροφοριακών συστημάτων και νέων τεχνολογιών για τη διοίκηση κυκλωμάτων εφοδιαστικής αλυσίδας. Παράλληλα, στα πλαίσια του μαθήματος γίνεται ανάλυση μελετών περίπτωσης καθώς και οργάνωση ειδικών εργαστηρίων για την εκμάθηση του λογισμικού AutoCAD (στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού αποθηκευτικών χώρων).

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές της διοίκησης εφοδιαστικών αλυσίδων για τον συντονισμό των παραγωγικών λειτουργιών μιας επιχείρησης ή οργανισμού με αυτές των προμηθευτών και των πελατών και να αναδείξει τη στρατηγική σημασία των εφοδιαστικών αλυσίδων και τη διαχείριση της ροής προϊόντων από τις πρώτες ύλες έως τους τελικούς καταναλωτές.

Επίσης, ακόμα ένας σκοπός του μαθήματος είναι να αναδείξει τη σημασία της ανάπτυξης ποσοτικών μοντέλων για τον βέλτιστο σχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας συνολικά και των επιμέρους συνιστωσών της (μεταφορές και logistics, διαχείριση αποθεμάτων, ανταγωνισμός και συντονισμός μεταξύ προμηθευτών παραγωγών).