Βασικός σκοπός του μαθήματος "Αρχές Κοινωνιολογίας" είναι η εισαγωγή στο επιστημονικό πεδίο της Κοινωνιολογίας, ο εξοπλισμός των φοιτητών/τριών με βασικά εννοιολογικά εργαλεία και η εξοικείωση με τις κύριες κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Αρχικά οριοθετείται το γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνιολογίας, παρουσιάζεται το ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό πλαίσιο ανάδυσης και συγκρότησης Κοινωνιολογίας ως διακριτού επιστημονικού κλάδου, και τέλος συζητείται η προσφορά της κοινωνιολογικής οπτικής στην κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας και στην επιλογή της κοινωνικής δράσης.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι βασικές θέσεις και η συνεισφορά στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας βασικών θεμελιωτών, όπως ο Α. Κοντ, ο Ε. Ντυρκέμ, ο Κ. Μαρξ και ο Μ. Βέμπερ. Ακολουθεί η παρουσίαση των κεντρικών παραδοχών των τριών κοινωνιολογικών "Παραδειγμάτων" του Δομολειτουργισμού, της Θεωρίας της Σύγκρουσης και της Συμβολικής Διαντίδρασης. Εξετάζονται, επίσης, οι ποιοτικές και ποσοτικές μέθοδοι της κοινωνικής έρευνας και οι θεωρητικές παραδοχές και η επιστημολογική βάση, που τις υποστηρίζουν.

 Ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα της επιστήμης της Κοινωνιολογίας, το ζήτημα της κοινωνικής στρωμάτωσης και των  κοινωνικών τάξεων, συζητείται μέσα από την παρουσίαση των προσεγγίσεων του δομολειτουργισμού, της θεωρίας της σύγκρουσης, των βεμπεριανών και των μαρξι(- στι)κών προσεγγίσεων. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια εισαγωγή στο πεδίο της Κοινωνιολογίας της Εργασίας, όπου επικεντρώνεται η συζήτηση στις νοηματοδοτήσεις και την εμπειρία της εργασίας υπό μια οπτική που αναγνωρίζει τη διαλεκτική σχέση δομικών και ατομικών παραγόντων, και παρουσιάζονται ο τεϊλορισμός και ο φορντισμός ως βασικές αρχές και τρόποι οργάνωσης της εργασίας στη νεωτερική εποχή. Κατόπιν, ανοίγει η συζήτηση σε πεδία σύγχρονα για το κοινωνιολογικό επιστημονικό ενδιαφέρον, όπως αυτά της α) Κοινωνιολογίας της Κατανάλωσης (μαρξιστικές, στρουκτουραλιστικές, φιλελεύθερες προσεγγίσεις της κατανάλωσης, η ανθρωπολογική προσέγγιση του Ντ. Μίλλερ και η προσέγγιση του Μ. ντε Σερτώ κ.ά), της β) Κοινωνιολογίας του Χώρου (παρουσίαση της κοινωνικοχωρικής διαλεκτικής και του κοινωνιολογικού προβληματισμού γύρω από τις κοινωνικές ανισότητες και τους χωρικούς διαχωρισμούς μέσα από την εξέταση των σύγχρονων τάσεων αστικού διαχωρισμού, όπως της προαστιοποίησης, της επαναστικοποίησης -gentrification- και του κερματισμού του αστικού χώρου σε θυλάκους), και της γ) της εμπειρίας στη "ρευστή" μοντέρνα εποχή (μετανεωτερικότητα) μέσα από την σκέψη του κοινωνιολόγου Ζ. Μπάουμαν.